Vesti

PKS: OBJAVLJENO CEMT UPUTSTVO NA SRPSKOM JEZIKU

04.05.2022

Udruženje za saobraćaj Privredne komore Srbije pripremilo je prevod i prilagođavanje na srpski jezik važeće verzije CEMT uputstva.

CEMT dozvole su multilateralne dozvole koje izdaje međuvladina organizacija Međunarodni transportni forum (International Transport Forum – ITF) na osnovu kojih prevozni osnovani u državama članicama ove organizacije mogu da obavljaju prevoz tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, kada se taj prevoz obavlja između država članica i u tranzitu preko teritorije jedne ili više država članica vozilima registrovanim u državi članici.

U cilju obezbeđenja ujednačenih pravila korišćenja i upravljanja kvotom CEMT dozvola, ITF je u saradnji sa Međunarodnom unijom drumskog transporta (IRU) sačinio uputstvo u kome su opisane glavne karakteristike CEMT dozvola i uslovi i područja njhove primene. Poslednja verzija ovog uputstva usvojena je decembra 2021. godine i objavljena u januaru 2022. godine na engleskom, francuskom i ruskom jeziku.

Uočavajući potrebu da se pravila korišćenja CEMT dozvola približe srpskim prevoznicima, Udruženje za saobraćaj Privredne komore Srbije je pripremilo prevod i prilagođavanje na srpski jezik ovog uputstva.

Za prikaz celog članka potrebno je da budete prijavljeni