Vesti

ALARMPLANE – SISTEM ZA ZAŠTITU OD KRAĐA TERETA IZ VOZILA SA CERADOM

09.03.2018

Nemačka se bori protiv sve učestalijih krađa tereta iz vozila sa ceradom. U ovoj zemlji, u proseku, na svakih 20 minuta opljačka se jedno vozilo sa ceradom. Asocijacija nemačkih agencija za osiguranje (GDV) procenjuje da su gubici zbog krađe robe iz vozila oko 2,2 milijarde evra.

Studenti Fakulteta za transport i logistiku Bremerhaven koledža pronašli su način da spreče ovu pojavu. Oni su izumeli tzv. „Alarmplane“ – poseban alarmni sistem koji štiti ceradu od neovlašćenih radnji, odnosno štiti robu od krađe.

Ovaj sistem podrazumeva opremanje cerade gustom mrežom žica koje su povezane sa kutijom alarma. Ukoliko se jedna od žica prekine, alarm će se aktivirati na 110 decibela.

Sistem je, zahvaljujući sopstvenom izvoru napajanja, nezavisan. Kontrolna kutija poseduje ugrađeni mikrokontroler i ima namenski softver koji omogućava maksimalno smanjenje potrošnje energije. Dve 9-voltne baterije bi trebalo da traju nekoliko godina, mada se klijentima savetuje da ih proveravaju svakih dvanaest meseci. Kutija alarmna je pričvršćena na unutrašnjost cerade, tako da se ne možete videti spolja.

Instalacija ovog sistema traje oko 90 minuta, a njegova cena je oko 2.000 evra.