Vesti

B: E-CMR ŠTEDI NOVAC

14.11.2019

Nova istraživanja Univerziteta u Haseltu (Belgija) potvrdila su da kompanije mogu da uštede preko 13 evra po pošiljci kada koriste e-CMR umesto papirne verzije CMRa, izvestio je provajder TransFollow.

Istraživanje je sprovedeno na ukupno 72 ispitanika – pošiljaoca, prevoznika i špeditera. Mereno je prosečno vreme potrebno za svaki korak procesa (priprema, slanje, prijem, potpisivanje, arhiviranje), i to za oba slučaja – slučaj kada je korišćena papirna verzija tovarnog lista i slučaj kada je korišćena elektronska verzija istog. Rezultati ovih merenja su potom prevedeni na troškove zasnovane na prosečnoj ceni rada po satu u Belgiji.Rezultat ne predstavlja iznenađenje: korišćenje e-CMR štedi vreme i novac. Na primer, pošiljaocu je potrebno skoro 11 minuta manje da kreira, podnese i pošalje elektronski tovarni list. Prevoznik štedi skoro 10 minuta po dokumentu zbog kraćeg vremena potrebnog za potpisivanje. Najveće uštede vremena postižu se u postupku arhiviranja dokumenata. U slučaju papirne verzije tovarnog lista velika količina papira se skenira, šalje poštom i fizički čuva, dok se u slučaju elektronske verzije to radi jednim pritiskom dugmeta.

Dok digitalni tovarni list u proseku košta 9,72 eura radnog vremena, papirna verzija košta 22,83 evra Dakle, ušteda je ukupno 13,11 evra po pošiljci. Kada kompanije obrađuju na desetine ili stotine tovarnih listova dnevno, uštede su vrlo značajne.