Vesti

B: ZABRANA PARKIRANJA KAMIONA KAO REŠENJE PROBLEMA SA MIGRANTIMA

23.05.2018

Belgijski mediji preneli su vest da je u gradu Betinkortu, koji se nalazi na oko 300 km istočno od Kale, parkiralište tokom noćnih časova zatvoreno za vozila najveće dozvoljene mase iznad 3,5 tona. Kao razlog uvođenja ove zabrane navode se problemi sa migrantima koji noću pljačkaju vozila i pokušavaju da se sakriju u tovarnom prostoru i tako pređu granicu Velike Britanije.

Prema odluci koju je potpisao guverner pokrajine Liež, a koju je na Tviteru objavila Kraljevska federacija belgijskih prevoznika i pružalaca logističkih usluga (FEBETRA), zabrana parkiranja važiće od 20h do 07h u periodu od 16. maja do 16. juna 2018. godine a zaprećena kazna za kršenje ove zabrane je 8 do 14 dana zatvora i novčana kazna od 26 do 200 evra.

Belgijski profesionalni savez transporta i logistike (UPTR) i Kraljevska federacija belgijskih prevoznika i pružaoca usluga logistike (FEBETRA) su negativno reagovali na ovu odluku navodeći da je rešavanje problema sa migrantima preduzimanjem mera koje su usmerene protiv prevoznika, neprihvatljivo. Kako ističu, vlasti rešavaju posledice problema, a ne uzrok problema, a vozači kamiona plaćaju cenu.