Vesti

BENELUKS: ZAJEDNIČKI INSPEKCIJSKI NADZOR

03.10.2019

Inspekcijske službe triju zemalja Beneluksa obavile su prošle nedelje zajednički inspekcijski nadzor teretnih vozila na različitim lokacijama u Beneluksu, preneo je portal TRANSPORT-online. Gotovo jedno od svaka tri vozila bilo je u prekršaju.

Inspektori Federalne službe za mobilnost i saobraćaj iz Belgije, Inspektorata za životnu sredinu i saobraćaj (ILT) iz Holandije i Carinske i poreske uprave iz Luksemburga izvršili su kontrolu ukupno 81 teretnog vozila od čega 12 u Belgiji, 46 u Holandiji (uključujući i četiri autobusa) i 23 u Luksemburgu. Od 81 vozila 23 su bila u prekršaju: 14 u Holandiji, 9 u Luksemburgu i nijedno u Belgiji.

Zajednički inspekcijski nadzor zemalja Beneluksa sprovodi se pod okriljem Konvencije iz Liježa koju su ove tri zemlje potpisale u oktobru 2014. godine. Cilj Konvencije je intenziviranje saradnje zemalja Beneluksa na polju nadzora i primene EU propisa. Ova saradnja doprinosi ujednačavanju nivoa nadzora u drumskom transportu, uz niže troškove, kao i izjednačavanju konkurentnosti prevoznika.