Vesti

D: 17 UDRUŽENJA TRAŽI DA SE NAJVEĆA DOZVOLJENA UKUPNA MASA TERETNIH VOZILA POVEĆA NA 44 TONE

18.09.2018

Kako prenosi nemački portal verkehrsRUNDSCHAU, 17 udruženja privrednika među kojima su i Udruženje hemijske industrije, Nemačka federacija čelika i Savez udruženja građevinskih materijala – kamen i zemlja, a koja zajedno zapošljavaju ukupno 1,2 miliona ljudi i ostvaruju godišnji prihod od 617 milijardi evra, pokrenula su inicijativu za povećanje najveće dozvoljene ukupne mase teretnih vozila sa 40 na 44 tona.

Podnosioci inicijative smatraju da bi njeno usvajanje dovelo do smanjenja broja transporta čime bi se smanjio negativan uticaj transporta na životnu sredinu, odnosno povećao doprinos transporta ostvarivanju klimatskih ciljeva. Procenjuje se da bi usvajanje ove inicijative doprinelo smanjenju od čak nekoliko miliona prevoza godišnje. Osim toga, usvajanje inicijative doprinelo bi ublažavanju problema nedostatka vozača.

Udruženja tvrde da ovo povećanje najveće dozvoljene ukupne mase ne bi dovelo do značajnijeg povećanja opterećenja saobraćajne infrastrukture – sprovedene studije su pokazale da će se kamionima od 44 tone proizvesti samo malo dodatno opterećenje na mostovima.

U inicijativi se skreće pažnju i na propise u susednim zemljama. Švajcarska, Austrija i Poljska su jedine države u kojima je najveća dozvoljena ukupna masa ograničena na 40 tona. U Holandiji, s druge strane, dozvoljeno je 50 tona, u Danskoj čak 54 tona, a u Belgiji, Luksemburgu, Francuskoj i Češkoj 44 tona.