Vesti

D: EVROPSKA KOMISIJA ODREDILA ROK OD 10 DANA DA NEMAČKA OBRAZLOŽI PRAVILA ZA ULAZAK NA NJENU TERITORIJU

24.02.2021

Nemačka je pod sve većim pritiskom zbog strožih pravila ulaska za Češku, Slovačku i Tirol. Evropska komisija ocenila je da su neki zahtevi od strane Nemačke nesrazmerni ili neosnovani i da bi se cilj Nemačke – zaštita javnog zdravlja u pandemiji – mogao postići manje restriktivnim merama.

Evropska komisija očekuje odgovor Nemačke u roku od deset radnih dana. U teoriji, mogao bi biti pokrenut postupak protiv Nemačke, ali to je malo verovatno zbog trajanja pandemije. Slični zahtevi poslati su i Belgiji, Mađarskoj, Danskoj, Švedskoj i Finskoj jer se Evropska komisija ne slaže ni sa merama koje su ove zemlje preduzele u borbi protiv pandemije.

U pismu upućenom Nemačkoj Evropska komisija navodi koje mere smatra neprikladnim. Naglašeno je da je, prema nadležnom zdravstvenom organu EU- ECDC, u Češkoj i Slovačkoj otkriveno samo nekoliko slučajeva britanske varijante virusa dok je u nekim drugih zemalja EU broj takvih slučajeva veći. Stoga se traže dodatne informacije na osnovu kojih je Nemačka Češku i Slovačku proglasila područjima sa varijantama virusa.

Za Evropsku komisiju upitna su i pravila za vozače kamiona. Od vozača se traži negativan test na COVID-19 ne stariji od 48 sati čak i kada su samo prošli kroz područja sa varijantama virusa. Preporuke država EU, s druge strane, predviđaju da zaposleni u transportu budu izuzeti od obaveze testiranja, kao i da, ako se ta obaveza već nameće, bude dovoljan brzi test. Ukoliko ovakva mera rezultira gužvama na granici, meru treba ukinuti, naročito zbog činjenice da je stopa pozitivnosti u kategoriji profesionalnih vozača vrlo niska. Predlaže se i da Nemačka i njoj susedne zemlje uspostave dovoljno lokacija za brzo testiranje vozača, kao i da Nemačka prihvata testove na češkom i slovačkom – a ne samo na nemačkom, engleskom, francuskom i italijanskom.

U principu, Evropska komisija jasno stavlja do znanja da ograničenja slobode kretanja iz razloga javnog zdravlja mogu biti opravdana. Međutim, takve mere moraju biti nediskriminatorne i proporcionalne. Nemačka se poziva da svoje mere u borbi protiv širenja virusa uskladi sa EU preporukama, posebno u delu koji se odnosi na preporuku o izuzimanju zaposlenih u transportu.

Izvor: verkehrsRUNDSCHAU