Vesti

D: MIGRANTI KAO VOZAČI KAMIONA

23.05.2018

Kako navode nemački mediji, Nemačkoj nedostaje 45 hiljada vozača kamiona a u budućnosti se može očekivati još veći nedostatak kadrova u transportu. Oko 30 hiljada vozača kamiona svake godine napušta svoju profesiju, a samo oko 16 hiljada novih osoba se zaposli.

Situacija na tržištu primorava prevoznike da traže sva moguća rešenja. Pored inicijative da se smanji starosna granica za dobijanje vozačke dozvole C + E i inicijative za uvođenje kurseva i ispita na jednostavnom nemačkom, ideja kancelarke Merkel da se nedostatak vozačkog kadra reši zapošljavanjem migranata, ponovo se razmatra.

Prema nemačkim medijima, udruženje prevoznika Schlesvig-Holstein UVL, zajedno sa nemačkim Crvenim krstom želi da migrantima olakša da naprave prve korake ka karijeri vozača kamiona. Zajedno sa školom SVG Nord pokrenuli su inicijativu „Vožnja u vašu novu budućnost“.

Pre ulaska u program, Crveni krst će proveriti nivo znanja nemačkog jezika i status kandidata a škola SVG Nord će testirati veštine kandidata i voditi ih kroz trogodišnje obrazovanje.