Vesti

D: NEMAČKI IZVOZ OPAO ZBOG KRIZE IZAZVANE KORONA VIRUSOM

11.05.2020

Prema podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, nemački izvoz robe smanjio se u martu za 11,8 odsto u odnosu na februar, pod pritiskom krize izazvane korona virusom. Ovo je najveći mesečni pad izvoza od početka merenja 1990. godine.

Zbog krize i mera uvedenih u borbi protiv epidemije virusa mnoge nemačke kompanije su zatvorene, a zatvorena su i nemačka izvozna tržišta na drugim mestima u Evropi. Ekonomisti očekuju da se situacija dodatno pogorša jer su u mnogim zemljama i dalje na snazi restriktivne mere. Udruženje nemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) izvestila je da se 60 posto nemačkih kompanija danas bori sa slabijom potražnjom, a 80 posto očekuje pad prodaje u ovoj godini. Organizacija očekuje da će se nemački izvoz ove godine smanjiti za najmanje 15 procenata.

Pored toga, nemačka državna razvojna banka KfV ukazala je da je raspoloženje među malim i srednjim preduzećima u Nemačkoj sada znatno lošije nego na vrhuncu finansijske krize 2009. godine. Prema KfV-u, očekivanja nemačkih malih i srednjih preduzeća nikada nisu bila tako pesimistična.

Izvor: www.transport-online.nl