Vesti

D: PRAVILA ZA ULAZAK U NEMAČKU

22.01.2021

Prema objavama češkog udruženja prevoznika ČESMAD BOHEMIA, Nemačka će verovatno u nedelju, 24. januara 2021. godine svrstati Češku među zemlje visokog rizika. Ova promena može značiti i nove obaveze za pojedine vozače.

Prema informacijama objavljenim na sajtu Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu, lica koja na osnovu poslovnih obaveza uđu u Saveznu Republiku Nemačku radi prekograničnog prevoza putnika ili robe u drumskom, železničkom, rečnom ili vazdušnom saobraćaju izuzeta su iz obaveze elektronske prijave. Istovremeno, na sajtu nemačkog ministarstva nadležnog za zdravlje navedeno je da nakon boravka u nekoj regiji sa posebno visokim rizikom za širenje korona virusa (regije sa visokom incidencijom) i nakon boravka u nekoj regiji gde postoji posebno visoki rizik zbog veće pojave slučajeva sa određenom varijantom korona virusa (regija sa varijantom virusa) izuzeće ne važi. Spisak regija sa visokom incidencijom i regija sa varijantom virusa dostupan je na internet stranici Instituta Robert Koh.

Ukoliko Nemačka svrsta Češku među zemlje visokog rizika, kako prenosi portal trans.iNFO, vozači koji provedu manje od 72 sata u Češkoj u poslednjih 10 dana (računajući od datuma ulaska u Nemačku) moraće da prijave svoj ulazak u zemlju preko elektronskog sistema za prijavu ulaska. Oni koji u Češkoj provedu više od 72 sata moraće da poseduju i negativan rezultat testa na korona virus.

Napominje se da testiranje nije moguće obaviti na granici i da test ne sme biti stariji od 48 sati pre ulaska u Nemačku. Mapa centara u kojima je moguće izvršiti testiranje u Češkoj a koji nude brze testove na korona virus dostupna je ovde.

Pravila za ulazak u Nemačku iz visoko rizičnih zemalja izazvala su negodovanje transportne industrije. Nemačko udruženje BGL upozorilo je da ova pravila predstavljaju pretnju stabilnosti lanaca snabdevanja, do je IRU u pismu upućenom predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen zatražila da se ukine obaveza testiranja za vozače kamiona.