Vesti

D: PUTARINA U NEMAČKOJ OD 1. JULA 2018

25.06.2018

Nemački Toll Collect pripremio je promene koje prilagođavaju ceo sistem naplate putarina zbog proširenja naplate na sve savezne puteve, koja će se primenjivati od 1. jula ove godine. Ovde su najvažnije informacije za vozače i prevoznike koji posluju u Nemačkoj.

Od 1. jula ove godine, sistem naplate putarina u Nemačkoj će se proširiti na sve savezne puteve, odnosno na dodatnih 40 hiljada kilometara. Nemački Toll Collect je pripremio tehnička unapređenja sistema koji se uglavnom odnose na način plaćanja i kontrolu.

Za prevoznike je važno da će vozila koja su već opremljena OBU uređajima moći da se kreću po Nemačkoj bez potrebe da posećuju servisnu stanicu. Svi podaci će biti prebačeni u centralni sistem za naplatu putarine, što znači da se putarina neće više računati u OBU uređaju, već u računarskom centru.

Prelazak na centralni sistem će biti vidljiv na ekranu OBU uređaja. Tokom vožnje se prikazuje broj osovina, država (Nemačka se označava skraćenicom DE ili Austrija – AT), kao i masa ≥ 7,5 t (nove klase masa vozila važe od 1. juna). OBU uređaj više neće davati zvučne signale prilikom ulaska na deonicu puta sa naplatom putarine, niti će prikazati iznos već će zeleni LED indikator informisati o spremnosti uređaja za naplatu.

Toll Collect je još prošle godine već započeo optimizaciju sistema za ručno plaćanja putarine. Od kraja 2017. godine, nemačke putarine se mogu plaćati pomoću desktop računara, kao i tabletom ili pametnim telefonom. Od februara ove godine dostupna je i aplikaciju za ručno plaćanje putarine pomoću pametnog telefona i tableta. Aplikacija je dostupna za uređaje sa Android, iOS i Windows Phone sistemima i može se besplatno preuzeti iz odgovarajuće prodavnice aplikacija.

Važno je istaći da će plaćanje pomoću uređaja sa pristupom Internetu biti dostupna i korisnicima koji nisu registrovani u sistemu.
Od decembra prošle godine u Nemačkoj i u pograničnim područjima susednih zemalja postavljeno je 1,1 hiljada modernih terminala za plaćanje putarina. Nalaze se u blizini autoputeva, na ILO, na parkiralištima i na benzinskim stanicama.

Sistemska podrška je dostupna na nemačkom, francuskom i engleskom jeziku.

Za kontrolu plaćanja na saveznim putevima, Nemci su postavili oko 600 kontrolnih stubova širom države. U pitanju su četiri metra visoki stubovi postavljeni sa strane puta koji rade na sličnom principu kao kontrolne kapije – kada vozilo prolazi pored njih, uređaji proveravaju da li je vozilo predmet obaveze plaćanja putarine, da li je OBU uređaj spreman za naplatu putarine i da li je vozač uneo tačan broj osovina. Osim kontrole pomoću kontrolnih stubova istu će sprovoditi i mobilne inspekcije nemačke Savezne kancelarija za prevoz tereta (BAG).