Vesti

D: UČEŠĆE DOMAĆIH KAMIONA NA NEMAČKIM PUTEVIMA OPADA

02.05.2018

Savezna kancelarija za prevoz tereta (BAG) objavila je statističke podatke o naplati putarine za prvi kvartal 2018. godine. Podaci pokazuju da je kamionski saobraćaj u prvom kvartalu ove godine porastao je za 2% u odnosu na isti period 2017. godine a da je učešće domaćih kamiona na nemačkim putevima opao za skoro 2%.

Istovremeno, kamioni registrovani u zemljama koje su se pridružile Evropskoj uniji posle 2003. zabeležile su čak dvocifreno povećanje. Poljski kamioni ubedljivo vode – u prvom kvartalu ove godine već su činili 17,1 procenata svih kamiona. Broj kilometara koji su prešli poljski kamioni porastao je za 9,9 procenata u analiziranom periodu.

Češki kamioni su na drugom mestu, sa 4,1 procenat. Učešće rumunskih kamiona je 3,7 procenata. Interesantno je da su litvanski kamioni zabeležili skok u učešću na nemačkim putevima od preko 20%. Broj kilometara koji su prešli litvanski kamioni na nemačkim putevima porastao je za 23,7% u odnosu na prvi kvartal 2017. Značajan porast od 11,3 procenata zabeležili su i slovenački kamioni.