Vesti

D: UDRUŽENJA PROTIV STROŽIJIH KARANTINSKIH ZAHTEVA ZA VOZAČE KAMIONA

07.10.2020

Nemačka savezna vlada želi da promeni svoju preporuku o merama zaštite od širenja korona virusa koje se odnose na zaposlene u međunarodnom teretnom saobraćaju. Predlog je da se izuzeće od obaveze karantina, odnosno kućne izolacije primenjuje samo na vozno osoblje u drumskom, železničkom, vodnom i avio saobraćaju koje je u rizičnim područjima provelo manje od 72 sata. Vozači koji u rizičnom području provedu duže od 72 sata morali bi u kućnu izolaciju na nekoliko dana.

Vodeća nemačka udruženja iz oblasti transporta i logistike AMO, BIEK, BGL, BVVL i DSLV kritikuju ovakav predlog i upozoravaju na njegove negativne efekte na međunarodne lance snabdevanja. Složni su u tvrdnji da bi ova mera dovela do izraženog problema nedostatka kadrova i da bi ugrozila sigurnost snabdevanja privrede i stanovništva u Nemačkoj i Evropi. Zato traže da se zadrže propisi uvedeni na početku pandemije.

U zajedničkoj izjavi udruženja navode da naročito vozači drumskog prevoza, između ostalog i zbog propisanih vremena vožnje i odmor, sasvim izvesno provedu duže od 72 sata u državi koja je označena kao rizično područje. Istovremeno, udruženja ističu da vozači u međunarodnom teretnom prevozu imaju malo kontakta sa drugim ljudima dok rade svoj posao i da je rizik od širenja korona virusa manji nego kod nekih drugih profesija. Takođe, oni ukazuju da ostaje otvoreno pitanje kako će se postupati sa profesionalnim vozačima stranih prevoznika koji u Nemačku uđu nakon boravka dužeg od 72 sata u rizičnom području. Ukoliko se ova mera ne bi primenjivala na strane vozače, što je svakako teško zbog nedostatka smeštajnih kapaciteta za strane vozače, udruženja upozoravaju da bi to značilo nejednak tretman i narušavanje konkurentnosti nemačkih prevoznika.

Izvor: verkehrsRUNDSCHAU.de