Vesti

D: UDRUŽENJA UPOZORAVAJU NA PREKID LANACA SNABDEVANJA I ZAUSTAVLJANJE PROIZVODNJE U NEMAČKOJ AUTOMOBILSKOJ INDUSTRIJI

13.02.2021

Nova odluka nemačkih nadležnih organa da od 14. februara 2021. godine, na listu „područja sa varijantom virusa“ svrsta Češku i Austriju, zabrinula je Asocijaciju automobilske industrije (VDA) i Savezno udruženje za teretni transport, logistiku i skladištenje (BGL)

Udruženja su veoma zabrinuta zbog efekata najavljene granične kontrole na nemačko-češkoj i nemačko-austrijskoj granicu. VDA i BGL predlažu da se profesionalnim vozačima prihvataju brzi testovi, čak i bez lekarske potvrde, sve dok na granicama ne bude raspoloživ dovoljan kapacitet za testiranje. To je jedini način da se spreči narušavanje lanaca snabdevanja i zaustavljanje proizvodnje u fabrikama automobila, kao i stvaranje uskih grla u snabdevanju maloprodajnih objekata.

Hildegard Muller, predsednica VDA, naglašava:

„Mnogi delovi za proizvodnju automobila u nemačkim proizvodnim pogonima isporučuju se iz Austrije i Češke, just-in-time ili just-in-sequence. Ako nastanu velike gužve u saobraćaju zbog obaveze registracije i testiranja profesionalnih vozača, lanci snabdevanja će verovatno biti urušeni i vrlo brzo nakon toga uslediće zastoj u proizvodnji u mnogim fabrikama automobila u Nemačkoj. Prve proizvodne linije biće zaustavljene već nakon nekoliko sati ako nema zaliha materijala. „

Za razliku od proleća 2020. godine, kada su kompanije imale dve do tri nedelje da povećaju zalihe neophodnih delova pre zaustavljanja isporuka iz Italije, nova odluka nemačkih nadležnih organa predstavlja iznenađenje i proizvođače, dobavljače i logistiku stavlja pred ogromne izazove.

Portparol BGL odbora prof. Dr Dirk Engelhardt naglašava:

„BGL traži praktičnu strategiju testiranja za profesionalne vozače što je pre moguće. Ako se bez izuzetka zahteva negativan test na korona virus pre ulaska, mora se reći i gde se ti testovi mogu obaviti.

Pored ispitnih centara, koji se moraju postaviti na granicama, mora se obezbediti da profesionalnim vozačima budu prihvaćeni brzi testovi bez lekarske potvrde. U suprotnom, mnoge police supermarketa ne samo da će ostati prazne jer nam nedostaju vozači kamiona, već će proizvodne trake, posebno u automobilskoj industriji, stati jer roba neće biti isporučena.“

Izvor: BGL