Vesti

E: 2000 EURA ZA KORIŠĆENJE PUNOG NEDELJNOG ODMORA U KABINI VOZILA

28.02.2019

Španci su najavili uvođenje zabrane korišćenja punog nedeljnog odmora u kabini vozila još pre godinu dana. Prvobitno je najavljeno da će izmene i dopune nacionalnog propisa kojim se uređuje drumski transport, tzv. ROTT biti završene do 1. jula 2018. godine kada je trebalo da počne i primena ove zabrane. Međutim, rad na izmenama i dopunama nacionalnog propisa trajao je duže od planiranog zbog čega je i primena zabrane odložena do 2019. godine.

Prema nedavnim objavama španskog udruženja prevoznika Fenadismer izmene i dopune ROTT-a su konačno objavljene i stupile su na snagu 21. februara a portugalsko udruženje prevoznika ANTRAM obavestilo je svoje članove da je danom stupanja na snagu izmenjenog i dopunjenog ROTT-a u Španiji stupila na snagu i zabrana korišćenja punog nedeljnog odmora u kabini vozila.

Kako navodi portugalsko udruženje ANTRAM, iznos novčane kazne koja se izriče u slučajevima kršenja ove zabrane biće isti kao i onaj koji je predviđen u slučaju prekršaja zbog ne korišćenja punog nedeljnog odmora (45h), odnosno 2000 eura.

Podsećamo, zabrana korišćenja punog nedeljnog odmora u kabini vozila na snazi je i u Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji (odnosi se samo na kamione parkirane u zabranjenom području), Italiji i Austriji (nepotvrđeno).

Novčane kazne zbog korišćenja punog nedeljnog odmora u kabini vozila u Belgiji iznosi 1.800 eura a u Holandiji 1.500 eura. Portal tran.INFO navodi da je u Francuskoj maksimalni iznos kazne 30.000 evra ali da se kazne u proseku kreću oko 2.300 evra. Isti portal objavio je i da je kazna u Nemačkoj od 500 do 1.500 eura a u UK oko 300 funti.

Pun nedeljni odmor koji vozač koristi u kabini vozila Italijani tretiraju kao skraćeni odmor, odnosno smatraju da je vozač, umesto punog nedeljnog odmora, iskoristi odmor kraći od 36 sati. Za ovaj prekršaj italijanskim propisom predviđena je novčana kazna u iznosu od 425 do 1701 evro. Osim toga, vozaču se zabranjuje da nastavi sa aktivnošću upravljanja vozilom sve dok ne iskoristi odmor na propisan način i u propisanom trajanju.

Slučajevi kažnjavanja vozača i/ili prevoznika zbog korišćenja punog nedeljnog odmora u kabini vozila u Austriji još uvek nisu prijavljeni. Međutim, prema tvrdnjama pojedinih prevoznika, austrijski kontrolni organi su prošlog proleća na parkinzima delili vozačima letke čiji sadržaj je upozoravao vozače i prevoznike da, prema austrijskim propisima, korišćenje punog nedeljnog odmora u kabini vozila nije dozvoljeno i da se nepoštovanje ove zabrane smatra ozbiljnim prekršajem za koji se izriče novčana kazna od najmanje 300 evra.