Vesti

EU: USKORO STROŽI ZAHTEVI ZA ZADNJU ZAŠTITU OD PODLETANJA NA KAMIONIMA I PRIKLJUČNIM VOZILIMA

12.02.2019

Holandski portal TRANSPORT-online preneo je vest da će novi, stroži zahtevi za zaštitnike od podletanja sa zadnje strane na kamionima i priključnim vozilima i koji će se odnositi na sve države članice Evropske unije stupiti na snagu 1. septembra 2019. godine.

Zaštitnici od podletanja pod vozilo predstavljaju delove vozila od posebnog značaja za bezbednost saobraćaja i moraju biti ugrađena na motornim i priključnim vozilima vrsta N2, N3, O3 i O4, sa zadnje i bočne strane.

Novi zahtevi odnose se na visinu i čvrstoću. Maksimalna visina između donje ivice zaštitnika od podletanja i površine kolovoza biće smanjena sa 550 na 450 mm a zaštitnici će morati da izdrže veće sile.

Portal TRANSPORT-online prenosi da će se novi propis primenjivati na nove tipove teretnih vozila iznad 8 tona najveće dozvoljene mase od 1. septembra 2019. godine. Od 1. septembra 2021. godine, sva novo registrovana teretna vozila moraće da budu u skladu sa novim pravilima. Novi propisi se neće primenjivati na postojeća vozila.