Vesti

EU: JEDINSTVEN STANDARD ZA BEZBEDNO PARKIRANJE KAMIONA

08.11.2018

Prema pisanjima portala TRANSPORTonline, na konferenciji u Briselu održanoj 6. novembra 2018. godine, komesarka EU za transport Violeta Bulk obećala je da će biti više novca na raspolaganju za sigurna parking mesta duž autoputeva u EU. Ona je naglasila da će ovi parkinzi morati da ispunjavaju određene uslove tako da vozačima bude jasno koliko je siguran parking i kakvi objekti su im na raspolaganju. Takođe, moraće da se obezbedi da vozači jednostavno i lako saznaju da li ima mesta na tim parkinzima i koliki su troškovi.

Kako prenosi nemački portal eurotransport, na izradi standarda „Bezbedan i siguran parking za kamione“ – „Safe and Secure Truck Park Area (SSTPA)“, koji je naručila Evropska unija, učestvuju udruženja prevoznika, eksperti iz oblati transporta i Dekra kao sertifikaciona kompanija.

Standard ima za cilj da vozačima kamiona širom Evrope obezbedi da provedu svoje nedeljne odmore u bezbednom okruženju. To uključuje zaštitu i integritet vozača, tereta i vozila, objašnjava Dekra.

Standardni SSTPA je već implementiran na pilot parkiralištima, i to u Beziersu u južnoj Francuskoj, u Barseloni u Španiji i u Lugoj u Rumuniji. Parkirališta nude definisanu minimalnu opremu u smislu ugostiteljskih i sanitarnih objekata, kao i osvetljenje, nadzorne kamere i sigurnost.