Vesti

FR: EVROPSKA KOMISIJA OCENILA DA NALEPNICE ZA UPOZORENJE NA MRTVE UGLOVE NISU SUPROTNE EU PROPISIMA

26.04.2021

Podsećamo, u Francuskoj je od 1. januara 2021. godine obavezno obeležavanje vozila najveće dozvoljene mase veće od 3,5 tone nalepnicama za upozorenje na mrtve uglove.

Prevoznicima je bio ostavljen prelazni rok od tri meseca, odnosno do 31. marta 2021. godine da obeleže svoja vozila. Tokom ovog perioda nije bilo kažnjavanja prevoznik.

 

Produženja prelaznog roka nije bilo tako da od 1. aprila 2021. godine prevoznici koji nisu obeležili svoja vozila nalepnicama za upozorenje na mrtve uglove rizikuju da budu kažnjeni.

Pojedina evropska udruženja, među kojima i holandsko udruženje prevoznika TLN, u saradnji sa IRU, obratilo se Evropskoj komisiji sa zahtevom da se izjasni o odluci francuskih vlasti ocenjujući da je francuska mera nejasna, neizvodljiva pa i nezakonita. Prema pisanjima TLN, Evropska komisija se nedavno izjasnila. Komesarka Evropske komisije za transport Valean saopštila je stav da Francuska nije prekršila evropsko zakonodavstvo čineći nalepnice za upozorenje na mrtve uglove obaveznim. Naprotiv, Valean se u svom odgovoru poziva na novo evropsko zakonodavstvo i implicitno hvali Francuze. Ipak. navodi da je Evropska komisija trenutno u kontaktu sa francuskim vlastima i industrijom kako bi razgovarala o tome kako da se izbegne nesrazmeran teret transportnim kompanijama

Podsećamo, štamparija PRINTEX d.o.o. iz Subotice u svojoj ponudi ima nalepnice za upozorenje na mrtve uglove izrađene u skladu sa francuskim propisom. Za više informacija možete se obratiti na mejl gordana@printex.rs ili na telefone +381 60 6554468 i +381 24 554435.