Vesti

FR: PAD PRODAJE PREVOZNIH USLUGA U DRUGOM KVARTALU

12.08.2020

Francuski prevoznici tvrde da su u drugom kvartalu ove godine imali znatno manje prihode zbog krize izazvane pandemijom korona virusa i da je pritisak na cene prevoza porastao.

Prema istraživanjima francuskog udruženja prevoznika FNTR koje je obuhvatilo 675  prevozničkih kompanija, pad u prodaji prevoznih usluga u proseku je iznosio 27 procenata u drugom kvartalu 2020. godine. Istovremeno, prodaja prevoznih usluga je u proseku bila niža za 44 procenta u aprilu, odnosno 27 procenata u maja i 12 procenta u junu ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Prema FNTR-u, došlo je do „značajnog poboljšanja“ u julu, ali poslovne aktivnosti se još uvek nisu vratile na nivo pre krize izazvane korona virusom. Početkom jula samo 5 procenata kamiona ostalo je parkirano, u poređenju sa 59 procenata krajem marta. Prošlog meseca je dva procenta vozača i dalje radilo sa nepunim radnim vremenom.

Osim toga, prema istraživanjima FNTR-a, čak trećina anketiranih prevoznika prijavila je pad cena prevoza u julu kao verovatnu posledicu prevelikih prevoznih kapaciteta na tržištu.

Izvor: verkehrsRUNDSCHAU.de