Vesti

FRANCUSKA: NOVI IZNOS MINIMALNE CENE RADA

09.01.2018

Prema odluci francuske vlade, od 1.janura 2018. godine minimalna cena rada vozača teretnih vozila, nezavisno od države registracije vozila, koji obavljaju prevoze na teritoriji Francuske, izuzev onih koji obavljaju tranzitni prevoz, iznosi 9,88 evra, umesto dosadašnjih 9,76 evra.

Podsećamo, francuski zakon koji reguliše obaveze poslodavca koji svoje zaposlene šalje na rad u tu zemlju tzv. Loi Macron stupio je na snagu 1. jula 2016. godine. Zakon se odnosi na vozače koji obavljaju međunarodni prevoz, i to bilateralni, za i iz trećih zemalja i kabotažu. Slična situacija je i u Nemačkoj gde je propis kojim je definisana obaveza isplate utvrđene minimalne cena rada na teritoriji Republike Nemačke, za zaposlene kod poslodavaca čije je sedište van teritorije Republike Nemačke, tzv. MiLoG ,stupio na snagu još 1. jula 2015. godine.

Poslodavci koji upućuju radnike u Francusku moraju odrediti svog predstavnika u Francuskoj, koji će biti zadužen za komunikaciju sa nadležnim organima i telima za kontrolu. U Nemačkoj ta obaveza nije propisana ali je praksa pokazala da imenovanjem svog predstavnika u Nemačkoj prevoznik lakše i brže prolazi kroz postupak kontrole.

Firma EXPO d.o.o. iz Veternika, partner KANCELARIJE IVANOVIĆ, je firma specializovana za zastupanje prevoznika kod prijave vozača u Nemačkoj i Francuskoj. Osim toga, EXPO d.o.o. pruža i uslugu stalnog predstavnika za kontakte sa nadležnim organima u Austriji i Nemačkoj. Ponudu firme EXPO d.o.o. možete preuzeti ovde ili pogledati na www.expo.rs