Vesti

HU: UNAPREĐENJE SISTEMA ELEKTRONSKE NAPLATE PUTARINA

31.01.2019

Nacionalni operater naplate putarima (NUSZ) pokrenuo je razvojni program u okviru HU-GO sistema koji omogućava naplatu putarina za kamione najveće dozvoljene mase preko 3,5 tona. Program ima za cilj da doprinese smanjenju zagađenja životne sredine od teretnih vozila i baziran je na principu „zagađivač plaća“. Očekuje se da primena ovog programa poveća tačnost naplate putarine kroz smanjuje mogućnosti za zloupotrebu prilikom deklarisanja ekoloških kategorija teretnih vozila.

Program se trenutno nalazi u fazi ažuriranja podataka. Još od decembra 2018. godine, svi korisnici HU-GO sistema imaju mogućnost da u sistem unesu podatke o marki, godini proizvodnje, broju šasije, i broju saobraćajne dozvole. Ovi podaci se koriste za proveru tačnosti deklarisane ekološke kategorije vozila.

Počevši od 3. februara 2019. godine, nabrojani podaci moraju biti unete u HU-GO sistem od strane korisnika koji registruju vozilo sa stranim registarskim tablicama ili modifikuju podatke o vozilu koje je ranije registrovano u sistemu.

Novi, unapređeni način provere tačnosti deklarisane ekološke kategorije vozila biće dopunjen kontrolama na licu mesta. Po završetku razvoja, odnosno nakon validacije unetih podataka od strane NUSZ, što se očekuje u drugoj polovini 2019. godine, HU-GO sistem će automatski ispraviti pogrešno deklarisane ekološke kategorije vozila i o tome obavestiti korisnika sistema.

U slučaju da vozilo ne ispunjava uslove za ekološku kategoriju koju je korisnik deklarisao, sistem će za predmetno vozilo korisniku obračunavati putarinu za najnižu ekološku kategoriju sve do trenutka dok korisnik ne unese tačne podatke za svoje vozilo. Takođe, NUSZ će biti u mogućnosti da kažnjava korisnike/prevoznike koji su netačno deklarisali ekološku kategoriju vozila.