Vesti

INOVACIJE: PAMETNI SEMAFORI U HOLANDIJI

19.03.2019

Holandija je u fazi testiranja inteligentnih sisteme za upravljanje semaforisanim raskrsnicama. U pitanju su „pametni“ semafori koji mogu da razmenjuju informacije sa vozilima.

Primenom ovog sistema, trajanje zelenog svetla prilagođava se intenzitetu saobraćaja. Sistem šalje informacije (o trajanju crvenog i zelenog svetla) ali i prima informacije i „vidi“ vozila koja prilaze raskrsnici. Predviđeno je da se signalni uređaj instalira u vozila javnog prevoza, kamione, na biciklama, u vozilima hitnih službi.

Pametni semafori su već instalirani na nekoliko mesta u Holandiji a testovi su pokazali da se vreme provedeno u saobraćaju, tokom vršnih opterećenja, smanjuje za čak 10%. Neometan protok kamiona se povećava i tokom van vršnih perioda do 17%. Zbog činjenice da se primenom ovog sistema vozila ne zaustavljaju i ubrzavaju na svakom semaforu, emisije CO2 se smanjuje za 2%.

Sličan sistem je implementiran i u Australiji gde je oko 110 kamiona opremljeno posebnim predajnicima koji komunicirju sa semaforima. Signali koje šalje kamion stiže do semafora koji prilagođava trajanje zelenog svetla, kamioni imaju više vremena da pređu raskrsnicu i izbegava se stvaranje velikih gužvi.

Izvor: trans.info