Vesti

IRU: ESKALIRAJU GUBICI U TRANSPORTNOM SEKTORU, GLOBALNI OPORAVAK NA IVICI

09.07.2020

Novo istraživanje IRU-a pokazuje da se ove godine više od 3,5 miliona prevoznika na globalnom nivou suočava sa još neviđenim finansijskim gubicima, kao rezultat ograničenja i ukupnog ekonomskog pada uzrokovanog pandemijom korona virusa.

Transportne kompanije u drumskom saobraćaju na globalnom nivou očekuju prosečni pad prometa od 18% u 2020. godini, ukupno 551 milijardi evra.

– Na ove brojke značajno utiču Bliski Istok i Severna Afrika (-22%) i Azija (-21%); U Evropi se očekuje pad prometa za 64 milijardi evra (-17%);
– Kompanije u Argentini, Kini i Iranu očekuju više od 30% pada.

Kompanije u sektoru prevoza putnika u Evropi očekuju da će ove godine izgubiti 81 milijardu evra ili 57% svog godišnjeg prihoda. Najviše su pogođeni prevoznici koji posluju u sektoru turizma (-82%) i oni koji posluju u međugradskom saobraćaju (-70%), a slede taksi kompanije (-60%) i usluge gradskog prevoza (-42%).

Potrebne su jasne mere oporavka i IRU je objavio plan oporavka u 10 tačaka, sa finansijskim i nefinansijskim merama za vlade i banke, kako bi podržao prevoznike u drumskom saobraćaju, olakšao kretanje ljudi i robe i pokrenuo globalni oporavak, ali od tada se vrlo malo ili gotovo ništa nije dogodilo.

„Videli smo mnoge vlade da prilagođavaju propise i najavljuju pakete za oporavak, ali detalji za prevoznike u drumskom saobraćaju su uglavnom nejasni“, rekao je Umberto de Preto. „Naše istraživanje ukazuje na neposrednu potrebu za merama usmerenim prema transportnoj industriji koje odgovaraju obimu trenutne situacije. Čak i na vrhuncu krize, drumski prevoz je ostao fleksibilan, operativan i nastavio je da igra svoju jedinstvenu ulogu. Sada su globalni napori za oporavak ugroženi i bez jasnih mera podrške prevoznicima u drumskom saobraćaju. „

Izvor: IRU