Vesti

I: KAZNA ZA KORIŠĆENJE PUNOG NEDELJNOG ODMORA U KABINI VOZILA U ITALIJI I DO 1700 EVRA

08.05.2018

Evropski sud pravde je u decembru 2017. godinu doneo presudu u kojoj se navodi da kamionska kabina nije odgovarajuće mesto za period odmora duži od perioda dnevnog odmora i skraćenog nedeljnog odmora i time potvrdio legitimnost prakse koju su i do tada sprovodile Belgija, Francuska i Nemačka.

Ova odluka Evropskog suda pravde podstakla je države članice koje još nisu uvele zabranu korišćenja punog nedeljnog odmora u kabini vozila da to učine. Holandija se trima pomenutim državama pridružila odmah. Španija je početkom godine najavila uvođenje zabrane od 1. jula ove godine ali je naknadno ovaj rok pomerila na 1. januar 2019. godine. Nedavno se i Italija oglasila po ovom pitanju.

Naime, italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova nedavno je dalo smernice svojim službenicima o načinu sankcionisanja prekršaja koji podrazumeva korišćenje punog nedeljnog odmora u kabini vozila. Praktično, pun nedeljni odmor koji vozač bude koristio u kabini vozila Italijani će tretirati kao skraćeni odmor, odnosno smatraće se da je vozač, umesto punog nedeljnog odmora iskoristi odmor kraći od 36 sati. Za ovaj prekršaj italijanskim propisom predviđena je novčana kazna u iznosu od 425 do 1701 evro. Osim toga, vozaču se zabranjuje da nastavi sa aktivnošću upravljanja vozilom sve dok ne iskoristi odmor na propisan način i u propisanom trajanju.