Vesti

MGSI: IZMENA ODLUKE VLADE O PROGLAŠENJU BOLESTI COVID-19 (KORONA VIRUS)

13.03.2020

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obavestilo je prevoznike da je 11. marta 2020. godine Vlada Republike Srbije donela izmenu odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, zaraznom bolešču čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za Republiku Srbiju. Odluku možete preuzeti ovde.

Ministarstvo je posebno ukazalo na izmenu tačke 4. Odluke na način da će se svim licima koja dolaze sa teritorije gde je žarište epidemije (Republike Italije, provincije Hubej (Hubei) u Narodnoj Republici Kini, grada Dagu (Daegu) i provincije Severni Gjongsang (North Gyeongsang) u Republici Koreji, kantona Tićino (Ticino) u Švajcarskoj Konfederaciji i Islamske Republike Iran) privremeno zabraniti, odnosno ograničiti ulazak i kretanje na teritoriju Republike Srbije.

Navedeno je i da se ove mere ne primenjuju na učesnike u transportu robe i lica koja su dobila saglasnost za ulazak u Republiku Srbiju od Ministarstva zdravlja.

Pored navedenih izmena Vlada Republike Srbije je dana 12.3.2020. godine donela Odluku o zatvaranju graničnih prelaza koja je sadržana u dokumentu koji možete preuzeti sa gornjeg linka.

Imajući u vidu da je nejasna odredba Odluke: “Ove mere se ne primenjuju na učesnike u transportu robe i lica koja su dobila saglasnost za ulazak u Republiku Srbiju od Ministarstva zdravlja.”, Ministarstvo je zahtevalo tumačenje iste, o čemu će blagovremeno obavestiti prevoznike.