Vesti

MGSI: KAŽNJAVANJE SRPSKIH PREVOZNIKA ZBOG ILEGALNIH MIGRANATA NA TERITORIJI HRVATSKE

26.07.2018

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture informisalo je prevoznike da je ovo ministarstvo obavešteno od strane Ambasada Republike Srbije u Zagrebu da Carinska uprava Republike Hrvatske i dalje sprovodi oštre mere kontrole nad prometom roba u okviru carinskog područja Republike Hrvatske, i da u slučaju kada kod prevoznog sredstva uočena povreda carinskih obeležja (u slučaju kada se u tovarnom prostoru nalaze ilegalne osobe), sprovodi radnje propisane u skladu sa članom 61, stav 1, tačkom 11. Zakona o sprovođenju carinskog zakonodavstva Evropske unije, što podrazumeva izdavanje prekršajnog naloga uz propisanu novčanu kaznu.

Iz Ambasade dalje napominju da im je od strane hrvatskih organa ukazano da postoji obaveza vozača da brine o bezbednosti kamiona i tereta, a ukoliko postoji sumnja da su u kamionu migranti, vozač bi to trebalo da prijavi na graničnom prelazu.

Savetuje se da vozači obrate maksimalnu pažnju na bezbednost tereta i carinskih obeležja kako bi izbegli probleme prilikom obavljanja prevoza i plaćanje izuzetno visokih novčanih kazni.