Vesti

MGSI: OBAVEŠTENJE ZA PREVOZNIKE KOJI KORISTE VOZILA U LIZINGU I ZAKUPU

28.08.2020

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je obaveštenje za prevoznike u čijim voznim parkovima se nalaze vozila po osnovu ugovora o lizingu ili zakupu koji su istekli tokom vanrednog stanja.

U obaveštenju se navodi da Ministarstvo, shodno odredbama člana 8. Uredbe o merama u drumskom saobraćaju za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, u prethodnom periodu iz voznih parkova prevoznika nije izbacivalo vozila kojima su istekli ugovori o finansijskom lizingu kao i vozila kojima su istekli ugovori o zakupu. Međutim, kako je vanredno stanje ukinuto, a u skladu sa potrebom da se evidencija voznih parkova prevoznika ponovo dovede u ažurno stanje, potrebno je da svi prevoznici koji koriste vozila po osnovu finansijskog lizinga ili zakupa, pri čemu su ugovori koji su dostavljeni Ministarstvu istekli u periodu od uvođenja vanrednog stanja ili ističu u narednom periodu, u najkraćem roku dostave:
– novi plan otplate, ukoliko je isti sačinjen, za vozila u lizingu;
– važeći ugovor o zakupu, za vozila u zakupu.

Ministarstvo dalje navodi da će nakon 30.09.2020. godine iz voznih parkova prevoznika izbaciti sva vozila za koja nije dostavljen važeći ugovor o zakupu odnosno da će nakon 31.10.2020. godine iz voznih parkova izbaciti sva vozila za koja nije dostavljen novi plan otplate kao dokaz o važenju ugovora o lizingu.

Obaveštenje Ministarstva možete preuzeti ovde.