Vesti

MGSI: ODLUKA O PRERASPODELI BAZNE KVOTE CEMT DOZVOLA ZA 2020

15.05.2019

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je odluku o preraspodeli bazne kvote CEMT dozvola za 2020. godinu.

Kako se navodi u odluci Ministarstva, prilikom utvrđivanja kontingenata CEMT dozvola nadležni organ vodi računa o broju teretnih vozila po kategorijama kojima raspolažu domaći prevoznici u skladu sa članom 3. stav 3. Uredbe, ali se u obzir uzimaju i ostali aktuelni uslovi pod kojima se odvija međunarodni prevoz tereta u drumskom saobraćaju.

Ministarstvo je analiziralo vozne parkove 3.532 domaća prevoznika, koji poseduju licencu za prevoz tereta u domaćem i međunarodnom drumskom saobraćaju, odnosno privremeno rešenje za obavljanje međunarodnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju i zaključilo da u ovom trenutku oni angažuje u vlasništvu i finansijskom lizingu 4.420 vozila kategorije „EVRO 6 bezbedno“ (15% u odnosu na sve kategorije vozila i 40% u odnosu na „EVRO 5 bezbedno“) i 6.746 vozila kategorije „EVRO 5 bezbedno“ (23% u odnosu na sve kategorije vozila i 60% u odnosu na „EVRO 6 bezbedno“). Istovremeno, Ministarstvo je istaklo činjenica da domaći prevoznici koji poseduju CEMT dozvolu u tekućoj godini, njih 361, u vlasništvu i finansijskom lizingu u voznom parku angažuju 3.869 vozila kategorije „EVRO 6 bezbedno“ (56% u odnosu na „EVRO 5 bezbedno“) i 3.076 vozila kategorije „EVRO 5 bezbedno“ (44% u odnosu na „EVRO 6 bezbedno“).

Uzimajući u obzir ove podatke i stavove predstavnika domaćih prevoznika Ministarstvo je odlučilo da se u 2020. godini od Međunarodnog transportnog foruma zahteva 50% bazne kvote CEMT dozvola u kategoriji „EVRO 6 bezbedno“ i 50% CEMT dozvola u kategoriji „EVRO 5 bezbedno“.

Odluku Ministarstva možete preuzeti ovde.