Vesti

MGSI: POZIV ZA DOSTAVLJANJE INFORMACIJE O TRANSPORTNIM KAPACITETIMA – KABOTAŽA

23.11.2020

U okviru postupka za izdavanje dozvole za kabotažu, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je poziv prevoznicima da se izjasne o posedovanju transportnih kapaciteta za obavljanje prevoza.

Naime, dana 5. novembra 2020. godine Ministarstvo je primilo zahtev za izdavanje dozvole za kabotažu na osnovu člana 4. stav 2. Zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju  od privrednog društva Milšped transport Beograd. Predmetni transport izvršio bi se priključnim vozilima koja su u vlasništvu stranog lica i nisu ragistrovana u Republici Srbiji, zbog čega domaći prevoznik mora posedovati dozvolu za kabotažu.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nema dovoljno podataka da li Republika Srbija ima odgovarajuće transportne kapacitete, odnosno određenu vrstu i broj priključnih vozila kojima bi se mogao obaviti ovakav transport i iz tog razloga u skladu sa članom 4. stav 4. pomenutog zakona stavlja na uvid javnosti informaciju o zahtevu za izdavanje dozvole za obavljanje kabotaže sa pratećom dokumentacijom.

Svi zainteresovani domaći prevoznici mogu u roku od osam dana od dana stavljanja na uvid javnosti informaciju, odnosno do 28. novembra 2020. godine da dostave dokaze o posedovanju transportnih kapaciteta za obavljanje ovog prevoza.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donosi rešenje o odbijanju zahteva za izdavanje dozvole za kabotažu u slučaju da Republika Srbija ima odgovarajuće transportne kapacitete za obavljanje ovog prevoza.