Vesti

MGSI: PRERASPODELA BAZNE KVOTE CEMT DOZVOLA ZA 2021

25.06.2020

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture razmotrilo je stavove predstavnika domaćih prevoznika, analiziralo podatke iz svoje službene evidencije u vezi sa preraspodelom bazne kvote CEMT dozvola za narednu godinu i uzimajući u obzir navedeno donelo odluku da se u 2021. godini zadrži ista preraspodela bazne kvote kao i u tekućoj 2020. godini.

U obaveštenju Ministarstva, između ostalog se navodi da se u voznim parkovima domaćih prevoznika trenutno nalazi 5.609 teretnih motornih vozila u vlasništvu ili finansijskom lizingu u kategoriji „EVRO 6 bezbedno“ (17,76% u odnosu na ukupan vozni park domaćih prevoznika i 46,61 % u odnosu na broj vozila „EVRO 5 bezbedno“) i 6.426 teretnih motornih vozila u vlasništvu i finansijskom lizingu u kategoriji „EVRO 5 bezbedno“ (20,35% u odnosu na ukupan vozni park domaćih prevoznika i 53,39% u odnosu na broj vozila „EVRO 6 bezbedno“).

Navodi se i da su, u periodu od 15. marta do 5. maja tekuće godine, usled vanrednog stanja u Republici Srbiji, kao i državama širom Evrope, zbog proglašenja COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, iako prevoz tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju nije administrativnim merama zaustavljen, domaći prevoznici pretrpeli značajne materijalne gubitke. Ovi gubici se, prema informacijama prikupljenim od udruženja prevoznika i Privredne komore Srbije, mere više milionskim iznosima. Ministarstvo je da stava da bi bilo koja odluka koja bi za posledicu imala dalje investiranje, naročito u obnavljanje voznog parka domaćih prevoznika, predstavljala dodatno opterećenje za srpske prevoznike.

Uzimajući u obzir sve ove okolnosti ali i broj preuzetih i iskorišćenih pojedinačnih dozvola, stepen iskorišćenosti CEMT dozvola u 2020. godini, kao i dostavljene stavove predstavnika domaćih prevoznika koji se u mnogome međusobno razlikuju, Ministarstvo je odlučilo da se u 2021. godini zadrži ista preraspodela bazne kvote kao i u tekućoj godini, odnosno da se od Međunarodnog transportnog foruma zahteva 50 % CEMT dozvola u kategoriji „EVRO 6 bezbedno“ i 50% CEMT dozvola u kategoriji „EVRO 5 bezbedno“.