Vesti

MGSI: SVI GRANIČNI PRELAZI IZMEĐU POLJSKE I BELORUSIJE ZATVORENI ZA TERETNA VOZILA REGISTROVANA U DRŽAVAMA NEČLANICAMA EU

23.02.2023

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je obaveštenje o zatvaranju jedinog preostalog graničnog prelaza za prelazak teretnih vozila između Poljske i Belorusije – Korošćin (Kukuriki) Kozlovice.

Prema informacijama prosleđenim od Ambasade Republike Srbije u Poljskoj, od 21. februara 2023. godine u 19:00 časova do daljnjeg je zatvoren jedini preostali granični prelaz namenjen za prelazak teretnih vozila između Poljske i Belorusije – Korošćin (Kukuriki) Kozlovice. Zabrana se ne odnosi na putnički saobraćaj na graničnom prelazu Terespolj – Brest, koji je jedini prelaz koji je ostao otvoren od sedam graničnih prelaza između ove dve zemlje.

Ograničenja za prelazak preko graničnog prelaza Korošćin (Kukuriki) Kozlovice neće važiti za vozila registrovana u Poljskoj i u državama članicama Evropske unije, državama EFTA i Švajcarskoj. Vozilima registrovanim u drugim zemljama do daljnjeg se neće dozvoljavati prelazak.

Granična policija Poljske preporučuje da prevoznici čija vozila nisu registrovana u navedenim zemljama iz Belorusije mogu da pređu na teritoriju EU preko graničnih prelaza sa Litvanijom i Letonijom.