Vesti

MGSI: VAŽENJE CEMT SERTIFIKATA

03.04.2020

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obavestilo je prevoznike o odluci Međunarodnog transportnog foruma (ITF) u vezi sa važenjem CEMT sertifikata.

Uzimajući u obzir važnost kontinuiranog protoka robe u trenutnoj situaciji koja je uzrokovana virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, a radi što veće zaštite osoblja i državnih službenika koji se bave različitim poslovima u vezi sa transportom tereta Međunarodni transportni forum obavestio je države članice, uz prethodnu saglasnost svih država članica, da sertifikati o tehničkom stanju za motorna vozila i prikolice odnosno Potvrda CEMT o sposobnosti teretnog i priključnog vozila za korišćenje u drumskom saobraćaju čija je važnost istekla posle 12. marta 2020. godine nastavljaju da važe sve do 30. juna 2020. godine.

Ovo dalje znači da svi domaći prevoznici koji prevoz vrše CEMT dozvolom, a poseduju sertifikat koji je istekao posle 12-og marta ove godine, nisu u obavezi da ga produžavaju do 30. juna 2020. godine. Kontrolni organi država članica Međunarodnog transportnog foruma prihvataće ovakav sertifikat kao važeći.

Ipak, treba naglasiti da se ova odluka ne odnosi na korišćenje pojedinačnih dozvola koje važe za određenu kategoriju vozila – dozvole iz tzv. ozelenjenih kontingenata, u kom slučaju prevoznik mora posedovati Potvrde CEMT o sposobnosti teretnog i priključnog vozila za korišćenje u drumskom saobraćaju kojima nije istekla važnosti.

Ministarstvo nije obustavilo numeraciju sertifikata i izdavanje CEMT potvrda i smatra da svako ko je u mogućnosti, zahtev za produženje roka važnosti sertifikata treba da podnese putem pošte u skladu sa Obaveštenjem od 18.03.2020. godine.

Obaveštenje Ministarstva možete preuzeti ovde.