Vesti

MP: ZAHTEV ZA RAD U VREME ZABRANE KRETANJA

19.03.2020

Nakon što je juče, u popodnevnim časovima Privredna komora Srbije obavestila privredne subjekte koji imaju potrebe za angažovanjem zaposlenih u vreme zabrane kretanja od 20 časova uveče do pet časova ujutru, da tu potrebu treba da prijave Ministarstvu privrede, danas je ovo ministarstvo objavilo i uputstvo za dostavljanje zahteva za rad u vreme zabrane kretanja.

Zahtev se podnosi na obrascu koji je propisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), elektronskim putem na imejl adresu vanrednostanje@privreda.gov.rs, a kompanije mogu preuzeti tabelu na sajtu Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije (PKS).

Ministarstvo privrede će upućivati zahteve MUP koji će davati saglasnost, a poslodavac je dužan da svakom zaposlenom koji se nalazi na spisku izda radni nalog za svaki pojedinačni izlazak, u periodu od 20 do pet časova.

U obaveštenju Ministarstva privrede stoji i upozorenje da su svi zakonski zastupnici i preduzetnici lično, materijalno i krivično odgovorni za tačnost dostavljenih spiskova. Napominje se i da će pripadnici MUP-a, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, proveravati i legitimisati zaposlene sa spiska. Oni za koje se utvrdi da nisu stvarno zaposleni u privrednom subjektu i da nisu na radnom zadatku, odnosno da ne poseduju odgovarajući radni nalog, biće sankcionisani.

Zastupnici i preduzetnici se obavezuju da zaposlenima koji su od nadležnog organa dobili saglasnost za kretanje izdaju radni nalog ili drugi odgovarajući dokument iz koga će se utvrditi datum rada i priroda posla, kako bi se izbegle, odnosno unapred otklonile, moguće nejasnoće i nesporazumi.