Vesti

PL: OD 1. OKTOBRA 2018. PORED NAJAVE OBAVEZNO I PRAĆENJE PREVOZA POJEDINIH VRSTA TERETA

27.09.2018

Prilikom prevoza osetljivih tereta koji od ranije podleže obavezi najave u Poljskoj, od 1. oktobra 2018. godine prevoznici će biti u obavezi i da prosleđuju geo-lokacijske podatke o kretanju teretu. U tromesečnom prelaznom periodu tokom koga neće biti izricane kazne, prevoznici i njihovi vozači moraju se prilagoditi novoj obavezi.

U aprilu ove godine poljski nadležni organi obezbedili su odgovarajući interfejs preko kojeg će prevoznici biti u mogućnosti da šalju geo-lokacijske podatke o kretanju tereta na teritoriji Poljske. Nadležni su pripremili i besplatnu aplikaciju za prenos geo-lokacijskih podataka – SENT GEO Driver’s App za android smart telefone ili tablete, koju je moguće preuzeti sa Google Play. Ova aplikacija je namenjena onim prevoznicima koji ne prate svoja vozila ili ne žele da koriste svoj sistem za praćenje (eksterni lokacijski sistem) za slanje geo-lokacijskih podataka.

Predviđene kazne u slučaju kršenja odredbi u vezi slanja geo-lokacisjkih podataka o prevozu tereta su 10.000 PLN za prevoznike i 5.000-7.500 PLN za vozače.

Uputstvo za najavu i prosleđivanje geo-lokacijskih podatka o prevozu pojedinih vrsta tereta u Poljskoj dostupni su korisnicima INFO-centra KANCELARIJE IVANOVIĆ, u rubrici Uputstva, obrasci i modeli – u delu Pristup tržištu prevoza – ostalo.