Vesti

POVEĆANJE NEOPOREZIVOG DELA DOHOTKA

23.10.2017

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je na panel diskusiji sa predstavnicima privrede, koju je organizovala Američka privredna komora u Srbiji, odgovarala na pitanja o fiskalnom savetu, Pravilniku o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i o obliku i sadržini pregleda obračuna PDV („Sl. glasnik RS“, br. 90/2017) i reformi Poreske uprave.

Brnabić je navela da će Vlada početkom decembra objaviti odluku o povećanju neoporezivog dela dohotka, ali se još uvek ne zna u kom obimu će to biti. Time bi se ispunilo obećanje koje je Vlada dala privrednicima koji su, sa svoje strane, pristali na povećanje minimalne cene rada.

U vezi Pravilnika o evidenciji PDV-a čija primena treba da počne 1. januara 2018. godine, Brnabić je napomenula da je svesna da je ovaj Pravilnik naišao na neodobravanje privrede u nekim delovima zbog čega se u Vladi RS razmatra i mogućnost njegove izmene. Dodala je da je povraćaj PDV veliki problem za privredu, ali da zbog mnogih zloupotreba PDV-a jako puno sredstava iz budžeta se odvajalo na fiktivne firme i fiktivni PDV. Zato će ovo pitanje biti predmet dalje rasprave.