Vesti

RASTU TENZIJE NA MAĐARSKO – RUMUNSKOJ GRANICI

14.11.2019

Još od prvih dana novembra rumunski prevoznici prete da blokiraju granične prelaze sa Mađarskom ako mađarske vlasti ne ograniče kontrolu koje izaziva velika zadržavanja na graničnim prelazima, a situacija ovih dana postaje ozbiljna, preneo je portal trans.info.

Rumunski prevoznici žale se na nekoliko kilometara duge kolone kamiona na graničnim prelazima sa Mađarskom. Po njihovom mišljenju, situacija na rumunsko-mađarskoj granici podseća na vreme kada nijedna od ove dve zemalja nije bila članica Evropske unije. Zbog detaljne kontrole koju mađarske vlasti sprovode od 1. novembra, kamioni čekaju da pređu granicu u kolonama dugim preko 20 kilometara.

Isporuke kasne a prevoznici plaćaju ugovorene kazne zbog kašnjenja, vozačima je teško da ispoštuju propise u vezi vremena upravljanja, pauza i odmora i pri tome vreme provode u kolonama, bez toaleta, u nehumanim uslovima.

Zbog ovakve situacije, rumunski prevoznici prete da će, ako mađarske vlasti ne izmene procedure, blokirati sve puteve koji vode ka Mađarskoj.