Vesti

RO: OBAVEZNA PRIJAVA ULASKA ALI BEZ KARANTINA I NEGATIVNOG TESTA

21.12.2021

Počevši od ponedeljka, 20. decembra 2021. godine pa do 8. januara 2022. godine, na snazi su izmenjena pravila za ulazak u Rumuniju.

Kako je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, u slučaju državljanja naše zemlje, postoji obaveza elektronske prijave ulaska u Rumuniju, odnosno popunjavanja tzv. PLF obrasca (Passenger Locator Form) na linku https://plf.gov.ro.

Obrazac se popunjava najranije 24 sata pre ulaska u Rumuniju. Kontrola se sprovodi na graničnim prelazima, a počevši od 25. decembra, licima koja uđu na teritoriju Rumunije, a ne popune PLF obrazac najkasnije u roku od 24 časa od prelaska granice, biće izrečena novčana kazna u iznosu od 400 do 600 evra.

Mera karantina i dalje se primenjuje na lica koja nisu vakcinisana i nisu preležala bolest izazvanu virusom Covid-19 u poslednjih 180 dana, u trajanju od 10 ili 14 dana, a u zavisnosti od toga da li poseduju negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Lica koja su vakcinisana ili su preležala bolest izazvanu virusom Covid-19 u poslednjih 180 dana i koja poseduju negativan PCR test ne stariji od 48 sati, izuzimaju se od mere karatina.

*Profesionalni vozači*

Za prikaz celog članka potrebno je da budete prijavljeni