Vesti

INOVACIJE: SMANJENJE POTROŠNJE GORIVA SISTEMOM ZADNJIH KRILA NA VOZILU

11.03.2019

Evropske države su odlučne u nameri da smanje emisije CO2 od komercijalnih vozila. Na nivou Evropske unije je planirano smanjenje emisije CO2 od tertnih vozila i autobusa od 15% do 2025. godine, odnosno 30% do 2030. U susret ovim smanjeninja, kompanija Betterflow iz Ahena, polazeći od stava da kamioni imaju nepovoljnu aerodinamiku zbog čega je potrošnja goriva, a time i zagađenje životne sredine veća, patentirala je sistem zadnjih krila za priključna vozila hladnjače koja poboljšava aerodinamiku i smanjuje potrošnju goriva.

     Foto: eurotransport.de

Sistem se sastoji od pravougaonih krila: jedno na levoj strani, jedno na desnoj strani i dva na vrhu prikolice. Sistem se potpuno automatski otvara pri brzini kretanja vozila od 60 km/h. Na ovaj način menja se protok vazduha na zadnjem delu priključnog vozila, čineći vozilo lakšim za kretanje napred. Sistem krila kontroliše se preko GPS prijemnika, ukoliko brzina padne ispod 55 km/h, konstrukcija krila se automatski zatvara, vozač ne mora da brine o tome. Zajedno sa drugim elementima kao što su prednji spojler iznad sistema hlađenja i dodatna obloga podvozja, koeficijent otpora vazduha se poboljšava za oko 20%. Pimenom ovog sistema, prema proračunima kompanije, priključno vozilo sa kilometražom od 150.000 kilometara godišnje uštedi oko 2.000 litara goriva.

Aero komponente kompanije Betterflow su trenutno dostupne samo za priključna vozila hladnjače sa dvoje zadnjih vrata firme Krone i Schmitz Cargobull. U budućnosti, kompanija Betterflow planira da ponudi i sisteme za priključna vozila sa ceradom.

Izvor: eurotransport.de