Vesti

ŠPANIJA: KAZNA ZA KORIŠĆENJE PUNOG NEDELJNOG ODMORA U KABINI VOZILA OD 1. JULA

05.02.2018

Nakon što je, oslanjajući se na odluku Evropskog suda pravde iz decembra 2017. godine, španska federacija udruženja prevoznika Fenadismer tražila od nadležnog ministarstva da primeni odredbe propisa kojima se vozačima zabranjuje korišćenje punog nedeljnog odmora u trajanju od 45 sati u kabini vozila, španski ministar je potvrdio da se radi na izmena i dopunama propisa kojim će se uvesti ova zabrana. Očekuje se da ovaj propis stupi na snagu 1. jula ove godine a visina  kazna za korišćenje punog nedeljnog odmora u kabini vozila još uvek nije poznata.

Podsećamo da je Evropski sud pravde 20.12.2017. godine doneo presudu po „Zahtevu za prethodnu odluku – Drumski transport – Period odmora vozača – Uredba (EZ) br. 561/2006 – Član 8. st. 6. i 8. – Mogućnost korišćenja dnevnih odmora i skraćenih nedeljnih odmora izvan sedišta i u vozilu – Izuzimanje perioda punih nedeljnih odmora” u kojoj se navodi da kamionska kabina nije odgovarajuće mesto za period odmora duži od perioda dnevnog odmora i skraćenog nedeljnog odmora.

Presudu Evropskog suda pravde na engleskom i hrvatskom jeziku, pretplatnici na INFO-centar mogu pogledati na stranici SUDSKA PRAKSA.