Vesti

TRANSPORT MARKET MONITOR: PAD CENE TRANSPORTA

11.05.2020

Prema najnovijoj analizi evropskog transportnog tržišta koju zajedno sprovode Capgemini Consulting i Transporeon, tzv. TRANSPORT MARKET MONITOR, cene transporta u aprilu, u odnosu na mart mesec su opale za 6,7 procenata. Razlog: pad potražnje.

Indeks cena transporta iznosi 92,3 u aprilu, nakon 98,9 bodova u martu. To je najniža vrednost u poslednja 24 meseca. U poređenju sa istim mesecom prošle godine, minus je iznosio 12,2 procenta. Glavni razlog pada cena je mala potražnja što potvrđuje indeksa kapaciteta koji odražava raspoloživost transportnih kapaciteta a koji je u aprilu porastao na 184,7 dok je u martu iznosio 127,3. Povećanje indeksa kapaciteta za 45,1 posto je jasan znak da je veliki broj kamiona neupošljen. U odnosu na isti mesec prethodne godine, porast je čak 70,4 odsto.

TRANSPORT MARKET MONITOR se zasniva na podacima tržišta sa platforma Transporeon sa preko 20 milijardi evra prometa godišnje i više od 1,8 miliona prevoza godišnje koji su izvršeni posredstvom platforme Transporeon.

Izvor: VerkehrsRundschau