Vesti

TRANSPORT MARKET MONITOR: PAD TRANSPORTNIH KAPACITETA

24.09.2020

Najnovija analiza evropskog transportnog tržišta, tzv. TRANSPORT MARKET MONITOR, pokazuje izražen pad transportnih kapaciteta, čak 14,4 procenata u prve dve nedelje septembra u odnosu na avgust. U poređenju sa septembrom 2019. godine, raspoloživi transportni kapaciteti smanjili su se za 14,2 procenata na godišnjem nivou. Pad kapaciteta nakon letnjih meseci ima sezonski karakter i povezan je sa obnovom proizvodnje. Međutim, smanjenje ove veličine moglo bi da ukazuje i na promenu strategije drumskih prevoznika u kontekstu krize izazvane virusom COVID19, navodi se u saopštenju Tim Consulta, podružnice Transporeona.

Cene transportnih usluga su porasle u junu i julu, u avgustu nije zabeležena promena da bi u septembru, u poređenju sa avgustom cene porasle za 6,9 procenata. U poređenju sa septembrom 2019. godine, cene su niže za 5,0 procenata.

TRANSPORT MARKET MONITOR se zasniva na podacima tržišta sa platforme Transporeon sa preko 20 milijardi evra prometa godišnje i više od 1,8 miliona prevoza godišnje koji su izvršeni posredstvom platforme Transporeon.

Izvor: transportmarketmonitor.com