Vesti

UC: CEFTA – ZELENI KORIDORI DOK TRAJE PANDEMIJA

16.04.2020

CEFTA sekretarijat ranije je najavio da od ponedeljka, 13. aprila, počinje implementacija sistema zelenih koridora na određenim graničnim prelazima u okviru CEFTA regiona. Sistem zelenih koridora uspostavljen je kako bi se olakšao promet i trgovina robom u regionu, u uslovima znatno usporenog transporta zbog dodatnih mera zaštite granica i stanovništva od pandemije virusa Covid 19.

Zeleni koridori predstavljaju sistem graničnih prelaza pod posebnim režimom, na kojima će se carinske i druge procedure odvijati ubrzano. Granični prelazi u ovom režimu otvoreni su 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a u Srbiji će u ovom režimu raditi prelazi Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare.

Posebno objašnjenje Uprave carina Republike Srbije o prometu robe na zelenim koridorima u regionu Zapadnog Balkana možete pogledati ovde. Tačke prelaska unutar regiona CEFTA otvorene za prevoz robe možete pogledati ovde.

Granični prelazi i zelene trake u okviru ovog sistema otvoreni su za sve vrste robe, dok je za proizvode koji imaju poseban humanitarni značaj uspostavljen dodatni režim prethodne najave, koji obezbeđuje poseban prioritet na graničnim prelazima duž zelenih koridora. U ovaj režim uvršteni su pojedini proizvodi namenjeni ishrani ljudi i životinja, kao i lekovi, medicinska i zaštitna oprema, neophodni u suzbijanju i zaštiti stanovništva od Covid 19 pandemije. Spisak proizvoda u režimu prioritetnog transporta možete pogledati ovde.