Vesti

UDRUŽENJA PREVOZNIKA POZIVAJU NA FER I KOREKTNO PONAŠANJE UČESNIKA TRANSPORTNOG TRŽIŠTA

02.07.2020

Zajednička kancelarija francuskog udruženja prevoznika FNTR, nemačkog udruženja prevoznika BGL i zajedničkog briselskog predstavnika vodećih nordijskih udruženja prevoznika NLA pozvali su učesnike na transportnom tržištu na fer i korektno ponašanje i kontrolu pune primene propisanih pravila od strane nadležnih kontrolnih organa.

FNTR, BGL i NLA ukazuju na tešku situaciju na transportnom tržištu kao posledicu pandemije virusa COVID 19. Sa zdravstvenom krizom nastupila je i ekonomska kriza i mnoge transportne i logističke kompanije su u opasnosti. Transportne kompanije su suočene sa padom produktivnosti zbog teškoća u logističkoj organizaciji, kao što su više noćnog rada i duža vremena utovara i istovara.

Istovremeno, uočavaju se loša tržišna ponašanja na transportnom tržištu. „Postepenim ukidanjem mera uvedenih zbog pandemije i ekonomskim usponom, potrebno nam je dobro logističko tržište sa ekonomski zdravim transportnim kompanijama“, kaže izvršni direktor Florence Berthelot (FNTR).

„Današnja kratkoročna korist za pojedince predstavlja sutrašnji dugoročni gubitak za sve“, naglašava prof. Dr. Dirk Engelhardt (BGL). „Trebaće nam svaka transportna kompanija i njeni vozači, posebno kada se evropska ekonomija oporavi.“

Ova kriza i budući izazovi mogu se uspešno savladati samo zajedničkim snagama. Svi relevantni politički i ekonomski akteri naglašavaju suštinsku ulogu transportne industrije tokom krize COVID 19 i priznaju da je transportna industrija i u teškim okolnostima održavala svoje usluge. Tri udruženja i njihovi članovi spremni su da nastave da garantuju svoje usluge tokom faze oporavka. Zato je važno da i kontrolni organi pažljivo kontrolišu poštovanje propisa jer je to jedini način da se obezbede fer i korektno ponašanje svih učesnika u logističkom lancu, naglasio je izvršni direktor Erik Østergaard (NLA).

Izvor: BGL