Vesti

USKLAĐENI DINARSKI IZNOSI AKCIZA I NEOPOREZIVI IZNOSI POREZA NA DOHODAK GRAĐANA

29.01.2019

Vlada Republike Srbije objavila je usklađene dinarske iznose akciza iz Zakona o akcizama godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2018. godini koji će se primenjivati od 1. februara 2019. godine, kao i usklađene dinarske neoporezive iznose poreza na dohodak građana iz Zakona o porezu na dohodak građana. Usklađivanje je izvršeno sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2018. godini koji, prema objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku, iznosio 2%.

Novi dinarski iznos akcize na gasna ulja iz člana 9. stav 1. tačka 3) Zakona o akcizama je 57,63 din/l, umesto dosadašnjih 56,50 din/l.

Novi usklađeni iznos do kojeg se umanjuje plaćena akciza na derivate nafte, biogoriva i biotečnosti za gasna ulja iz člana 9. stav 1. tačka 3) Zakona o akcizama koja se koriste kao motorno gorivo za transportne svrhe za prevoz lica i stvari je 48,56 din/l, umesto dosadašnjih 47,61.

Dakle, iznos refakcije akcize od 1. februara iznosiće 9,07 din/l.

Novi usklađeni dinarski iznosi akzica iz Zakona o akcizama i neoporezivi iznos po Zakonu o porezu na dohodak građana biće dostupni korisnicima INFO-centra od 1. februara na stranici Statistički i drugi podaci.

Podsećamo, u INFO-centru, na stanici Obrasci, u rubrici Akciza, korisnicima je već stavljen na raspolaganje obrazac REF-T (obrazac zahteva za refakciju plaćene akcize na derivate nafte) u formi koja omogućava elektronski unos podataka.