Vesti

A: VISOKE KAZNE ZA NEDOSTAJUĆE LANCE ZA SNEG

16.01.2019

Evropska udruženja prevoznika upozoravaju da je austrijska policija prethodnih dana kaznila značajan broj vozača, koji su, uprkos obilnim snežnim padavinama, krenuli na put bez lanaca za sneg.

Pored novčane kazne od više stotina eura, vozačima čija su vozila bila zaglavljena i nisu mogla da nastave kretanje, naplaćen je i račun za vuču vozila.

Podsećamo, u Austriji, teretna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tona i autobusi, u periodu od 1. novembra do 15. aprila (teretna vozila) odnosno od 1. novembra do 15. marta (autobusi), moraju biti opremljeni zimskim pneumaticima, bez obzira da li na putevima ima snega ili ne. Pneumatici teretnih vozila moraju da imaju dubinu gazećeg sloja najmanje 6 mm (sa ukrštenim pojasevima) i 5 mm (radijalni). Istovremeno, u navedenom periodu u teretnim vozilima najveće dozvoljene mase preko 3,5 tona i autobusima moraju se nalaziti odgovarajući lanci za sneg za barem 2 pogonska točka tokom perioda.

Više detalja o obaveznoj zimskoj opremi po zemljama, korisnici INFO-centra mogu pronaći na stranici Servisne informacije, u rubrici Zimska oprema. Osim toga, na stranici Uputstva, u rubrici IRU uputstva, korisnici mogu pronaći (ček)listu za proveru u zimskim uslovima