Vesti

ŽENE KAO PROFESIONALNI VOZAČI

17.04.2018

U razgovoru sa sajtom Klik do posla, na pitanje da li žene mogu da rade posao vozača, Tatjana Ivanović, osnivač KANCELARIJE IVANOVIĆ odgovara:

– Prema dostupnim podacima, u Evropi je broj žena vozača na nivou od jedva 1%. Zbog određenih predrasuda o vozačkoj profesiji i same žene imaju otpor da se bave ovom profesijom. Jedna od najčešćih predrasuda je da su vozači dugo odvojeni od svojih porodica, iako je činjenica da je dugolinijski međunarodni transport samo mali deo transportnog kolača. Manje od 5,5 procenata tereta se prevozi na razdaljine duže od 500 km, a ogromnih 52 procenta putuju manje od 50 km drumovima Evrope (podatak Eurostata za 2014. godinu). Druga predrasuda je da žene nemaju fizičke karakteristike da bi opstale u ovoj profesiji, argument koji bi možda do određene granice i bio tačan pre više od 30 godina, kada je rad u transportu bio i fizički stresan i zahtevan za vozače. Danas je stanje potpuno drugačije jer se proizvode privredna vozila kojima ne mora da upravlja ni posebno visoka niti osoba jakih ruku.

Na pitanje šta bi trebalo da znaju svi koji žele da se bave ovim poslom ona je, između ostalog, istakla da ne može svako da radi svaki posao, pa tako ni posao vozača. Potrebne su određene psihološke i psiho-motorne predispozicije. Osim toga, te predispozicije nisu iste za vozača autobusa u javnom gradskom prevozu putnika i vozača teškog teretnog vozila u međunarodnom drumskom saobraćaju.