Vesti

60. GODIŠNJICA SIGURNOSNOG POJASA SA TRI TAČKE PRIČVRŠĆIVANJA

04.07.2019

Ove godine obeležava se 60. godišnjica od patentiranja sigurnosnog pojasa sa tri tačke pričvršćivanja.

Pre 1959. godine sigurnosni pojas se nalazio samo u visini struka vozača i bio je pričvršćen u dve tačke. Inženjer kompanije Volvo, Nils Bohlin, došao je na ideju da uz postojeći doda još jedan pojas koji se prostire dijagonalno preko vozačevog torza i koji prilikom sudara zadržava gornji deo tela.

Zanimljivo je da je, iako je izum patentiran, kompanija Volvo odlučila da ostavi patent otvoren učinivši ga tako dostupnim i drugim kompanijama iz auto-industrije. Ova prilično nekonvencionalna odluka doneta je u opštem interesu. Ceo svet je imao koristi od ove odluke.

 

 

Sigurnosni pojas se smatra jednim od najznačajnijom inovacijom u oblasti bezbednosti saobraćaja na putevim. Procena je da je sigurnosni pojas spasio više od milion života. Ipak, značajan broj vozača kamiona ga još uvek ne koristi. Statistika pokazuje da bi bilo mnogo manje žrtava kada bi svi vozači koristili svoje sigurnosne pojaseve.

Izveštaj o bezbednosti kompanije Volvo za 2017. godinu pokazao je da bi polovina svih vozača kamiona koji su poginuli u saobraćajnim nezgodama preživela da su koristili sigurnosne pojaseve.

Izvor i foto: transport-online.nl