Vesti

BG: PUŠTEN U RAD NOVI SISTEM NAPLATE PUTARINE

03.03.2020

Bugarski sistem putarine pokriva 6.000 od 20.000 kilometara državne putne mreže. Do 1. marta 2020. godine putarina za teretna vozila preko 3,5 tone se plaćala putem elektronskih mesečnih, nedeljnih i dnevnih vinjeta. 1. marta 2020. godine u Bugarskoj je pušten u rad novi sistem naplate putarine.

Putarina se obračunava po pređenom kilometru a zavisi od mase vozila, broja osovina, klase emisije vozila:

 Klasifikacija vozila Evro kategorija Kategorija puta
 Auto-put Putevi 1. reda

Vozila ukupne mase veće
od 3,5 do 12 tona

EVRO VI, EEV 0,03 0,04
EVRO V 0,03 0,04
EVRO III‚ IV 0,04 0,05
EVRO 0, I, II 0,06 0,07

Vozila ukupne mase veće od
12 tona sa 2 ili 3 osovine

EVRO VI, EEV 0,06 0,05
EVRO V 0,07 0,06
EVRO III‚ IV 0,08 0,07
EVRO 0, I, II 0,11 0,10

Vozila ukupne mase veće od
12 tona sa 4 ili više osovina

EVRO VI, EEV 0,11 0,10
EVRO V 0,12 0,11
EVRO III‚ IV 0,16 0,15
EVRO 0, I, II 0,20 0,19

 

U obaveštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije u vezi sa novim bugarskim sistemom naplate putarine stoji da se putarina plaća putem GNSS uređaja, GPS uređaja i relacijske karte.

Relacijska karta u praksi podrazumeva plaćanje putarine unapred, za jednokratno putovanje po tačno određenoj ruti. Prilikom zahteva za njeno izdavanje, označava se početna i krajnja tačka rute, do četiri međutačke i tehničke karakteristike vozila (registarski broj, nacionalna pripadnost vozila, kategorija vozila, klase emisije, broj osovina), na osnovu čega se izračunava ukupan iznos takse. Relacijska karta se izdaje po plaćanju utvrđenog iznosa i važi 24 časa od momenta aktivacije. Može se kupiti unapred – do 7 dana, kada je kupuje registrovani korisnik (registracija se vrši putem elektronske pošte preko platforme za kupovinu relacijske karte) ili do 24 časa, kada je kupuje neregistrovani korisnik.

Relacijske karte se mogu kupiti na isti način kao što su se do skora kupovale vinjete:
1) elektronskim putem, preko internet stranice www.bgtoll.bg;
2) putem mobilne aplikacije bgtoll;
3) putem samouslužnih terminala u trgovinskim objektima, na benzinskim pumpama i punktovima Agencije za putnu infrastrukturu (API);
4) na kasi na prodajnim mestima partnera API i na punktovima API;
5) na šalterima na graničnim prelazima: Kalotina, Kapitan Andreevo, Kulata, Dunav most – Ruse, Dunav most – Vidin, Silistra, Stanke Lisičkovo i Ilinden.

Relacijska karta se može platiti: 1) platnom karticom ili karticom za gorivo na terminalima za samousluživanje i prilikom elektronske ili kupovine preko mobilne aplikacije, ili 2) u gotovini – na kasi na punktovima API i na šalterima na granici.

API je objavio da je prvog dana puštanja u rad novog elektronskog sistema naplate putarine u Bugarskoj prodato preko 20.000 relacijskih karata za kamione i autobuse preko 3,5 tone. 14.500 uređaja je već u funkciji a još 6.000 je u procesu aktiviranja.

Početak naplate putarine pomoću GPS uređaja očekuje se tek očekuje. Najavljeno je da će se posle razgovora između kompanija koje žele da ponude GPS uređaje za putarinu, prevoznika i nacionalnih provajdera (NDU), pristupiti izmenama propisa sa ciljem da se olakša zaključivanje ugovora.

Mobilni timovi za naplatu putarina (tol policija) spremni su da usmere vozače do najbližeg mesta na kome mogu podneti zahtev za relacijsku kartu, a u prelaznom periodu do 27. marta novčane kazne zbog neplaćanja putarine biće izrečene samo u ekstremnim situacijama pod kojima se podrazumeva izbegavanje plaćanja putarine i posle više upozorenja. Tol policija koristiće specijalno opremljena i obeležena vozila, u kojima je montiran tablet ili mobilni računar, koji će registrovati automobile koji prolaze i očitavati njihove registarske oznake.

Detaljnije informacije o naplati putarine u Bugarskoj mogu se naći na internet stranici www.bgtoll.bg. Deo tih informacija dostupan je i na srpskom jeziku.

Obaveštenje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije dostupno je na sajtu ovog ministarstva, a korisnicima INFO-centra KANCELARIJE IVANOVIĆ i na stranici Službena mišljenja, objašnjenja i obaveštenja organa uprave – MGSI, u rubrici Obaveštenja.