Vesti

CZ: NOVI SISTEM NAPLATE PUTARINE

20.06.2019

Novi sistem naplate putarine u Češkoj biće u primeni od 1. decembra 2019. godine, a prevoznici će moći da registruju svoja vozila u novom sistemu od 22.08.2019. godine.

CzechToll, češki operater za naplatu putarine, preuzeo.je prvi set od 25.000 novih OBU uređaja za novi, satelitski sistem naplate putarine. Nakon kontrole kvaliteta, započeće proizvodnja novih uređaja. Kapacitet proizvodnje biće 25.000 jedinica nedeljno. Očekuje se da do sredine septembra bude spremno 450.000 jedinica.

Registraciju vozila biće moguće obaviti lično u Korisničkom centru ili elektronskim putem na internet stranici operatera. Za prevoznike su značajni meseci oktobar i novembar, tokom kojih bi trebali da izvrše registraciju i opremiti svoja vozila novim OBU uređajima. Novi OBU uređaj moći će da se priključi preko utičnice (od 8 do 32 volta) ili preko fiksne instalacije.

Nova obaveze za prevoznike zbog uspostavljanja novog sistema naplate putarine biće predstavljene kroz informativnu kampanju koju će CzechToll pokrenuti u drugoj polovini septembra.