Vesti

D: E-AUTOPUT ZA KAMIONE

14.05.2019

Počinje prvi pilot projekat e-autoputa za kamione u realnom saobraćaju u Nemačkoj na autoputu A5 između  Langen / Morfelden i Vajterštada u Hesenu.

Kilometri nadzemnih vodova na autoputu deo su sistema napajanja baterija hibridnih kamiona. U okviru projekta Elisa (elektrificirani, inovativni teški saobraćaj na autoputevima) prikupljaju se podaci koji bi mogli biti relevantni za kasniji razvoj ovog sistema u Nemačkoj. Prema rečima portparola federalnog ministarstva životne sredine g. Stefana Haufa, ovaj projekat ima cilj testiranje i razmatranje opcija koje bi bile najbolje za teški teretni saobraćaj u budućnosti.

Pored ovog projekta u Langenu, postoji i projekat u Šlezvig-Holštajnu, gde će na autoputu A1 kod Libeka biti testirana funkcionalnost veze sa lukom, kao i projekat u Baden-Virtembergu u okviru koga će biti testirana pogodnost sistema za lokalni saobraćaj. Ukupno, Ministarstvo životne sredine je obezbedilo skoro 50 miliona evra za ove probne deonice, od čega nešto manje od 15 miliona za deonicu na autoputu A5.

Prema rečima g. Haufa, ovi projekti nisu konkurencija železničkom teretnom saobraćaju. Takođe, ukoliko se pokaže dovoljna pogodnost sistema za teški teretni saobraćaj, to svakako neće značiti da će svi autoputevi biti potpuno elektrificirani. Pretpostavlja se da bi u tom slučaju oko 1000 kilometara u Nemačkoj bilo opremljeno nadzemnim vodovima.

Izvor: verkehrsrundschau.de